Restaurant Balkan in Ede

Arrangementen

Dry Aged Meat bij balkan


Dry aging is een specifiek proces waarbij vlees minimaal 21 dagen, maar vaak langer, in een speciale rijpingskast wordt gerijpt aan de lucht. In onze eigen rijpingskast wordt de luchtvochtigheid, temperatuur en klimaat nauwkeurig gecontroleerd door onze chef-koks om de optimale condities te creëren voor het rijpingsproces. De luchtvochtigheid wordt beheerst op resp. 85% en de temperatuur tussen de 0 en 4 graden Celsius. Hierdoor ontstaat aan de buitenkant van het vlees een harde droge korst die voorkomt dat bacteriën het vlees binnendringen. Dit proces zorgt ervoor dat het vocht in het vlees verdampt en het vlees zich concentreert, hierdoor krijgt het vlees een intensere smaak. Het proces van droogrijpen zorgt er ook voor dat het spierweefsel langzaam afbreekt waardoor het vlees malser wordt, vooral bij mooi gemarmerd vlees.

Droog rijpen heeft invloed op zowel smaak als textuur van het vlees. De tijdsduur van het rijpingsproces hangt af van de gewenste smaak en textuur. Als het vlees langer dan 4 weken gerijpt wordt, zal de smaak en textuur met de dag veranderen. Het rijpingsproces creëert een zwarte korst, welke niet per se uitnodigend oogt, maar als de harde korst er afgesneden wordt, zal er botermals vlees tevoorschijn komen met een intense, geconcentreerde smaak.

In ons menu tref je standaard 28 dagen gerijpte rib-eye van 300 gr. Daarnaast bieden wij een Butcher’s choice aan op onze menukaart. In onze dry-aged kast hangen namelijk ook andere premium cuts waaronder tomahawk steaks, côte de boeuf en entrecote. Vraag ons bedienend personeel voor meer informatie en geniet van een avond vol smaak en gezelligheid!